Ciprese Smaragd

Ciprese Thuja occ. 'Smaragd' že od 0,66 EUR naprej!

Pokličite nas na GSM : (031) 585 848       100% prezimna trdnost. Garancija 2 leti!

Posajene pomladi 2008 visoke 50 cm. Sedaj visoke 250 – 300 cm.

Posajene pomladi 2012. Naše ciprese Smaragd

Naš nasad ciprese Smaragd in drugih rastlin za žive meje

Primer posajenih naših cipres Smaragd

Primer posajenih naših cipres Smaragd

Smreke omorike za živo mejo

Prikaz kvalitetne koreninske grude sadike, ki je bila VZGOJENA v loncu

Sedež drevesnice Šentrupert v Savinjski dolini, 500 m južno od AC priključka Ljubljana – Maribor

CIPRESE SMARAGD Ciprese so trpežne in vzgojene pri nas.

Ciprese Smaragd so vzgojene pri nas, v kraju Šentrupert v Savinjski dolini 500 m južno od AC priključka Šentrupert, tel.: 031 585 848. VZGOJENE so v loncih, zato jih lahko brez težav sadite kadarkoli. Poudarek je na tem, da so ciprese VZGOJENE v loncih. Če ne bi bile vzgojene v loncih, ampak v zemlji in bi bile odkopane in dane v lonce, bi bilo napisano, da so ciprese v loncih. Naše ciprese in druge rastline so pod nenehno kontrolo slovenske fitosanitarne službe. Tisti ponudniki, ki ciprese in druge rastline samo uvažajo (nimajo svoje drevesnice), niso deležni kontrole slovenske fitosanitarne službe!

Naše ciprese so prilagojene na naše ostre zime in vroča, sušna poletja.

Garancija za ciprese je 2 leti. Garancija velja pri pravilni saditvi in pravilni nadaljnji vzgoji. Zakaj je garancija 2 leti in ali potem ciprese ne rastejo več? Prvo in tudi še drugo leto je za rastline večje tveganje, dokler se popolnoma ne ukoreninijo. Ravno za ta čas je tudi garancija. Garantira se nemotena nadaljnja rast rastlin, ker so vzgojene v loncih in v našem podnebju!

Ciprese Smaragd so najboljše in najbolj funkcionalne ciprese za živo mejo. Lahko jih uporabljamo tudi za posamično saditev. Slovensko ime za ciprese Smaragd je ameriški klek, botanično ime pa je Thuja occidentalis ‘Smaragd’. Sorta Thuja occidentalis ‘Smaragd’ je nastala na Danskem. Nepravilno poimenovanje oz. posploševanje za rastline iz rodov Thuja, Chamaecyparis, Juniperus ali Cupressocyparis je cipresa. Prave ciprese (rod Cupressus) rastejo le ob morju. Vse imenovane rodove uvrščamo v družino cipresovk (Cupressaceae).

Položaj, kjer te ciprese najbolje rastejo, je delno sončen do sončen, temperatura, pri kateri najbolje uspevajo, pa je 20-25 stopinj C. Ciprese Smaragd zrastejo od 30 – 40 cm v višino in približno 5 cm v širino na leto. To velja za prvih 10-15 let, kasneje pa se rast upočasni. Koliko bodo zrasle in kako krepke in odporne bodo ciprese v nadaljevanju rasti pri vas, je odvisno od kakovosti tal in nege cipres. Značilnost za sorto Ciprese Smaragd (Thuja occidentalis ‘Smaragd’) je, da rastline počasi pridobivajo na širini, zato jih ob strani sploh ni potrebno obrezovati. Imajo goste veje, odporne so na zmrzal (vsaj te, ki so vzgojene pri nas). Poleti in tudi pozimi so te ciprese bleščeče zelene barve.

Zelo pomembno je, kje so vzgojene ciprese Smaragd. Evropa je zelo raznolika, kar se tiče podnebja. Rastline, ki so zgojene v obstoječem podnebju in tam tudi ostanejo, imajo zagotovljeno kakovostno rast. Če prispe rastlina na naše področje iz držav Evrope, kjer je bolj hladno pozimi, bodo tudi brez težav tu uspevale. To zelo dobro razlaga izvedenec za drevesničarstvo pri nas prof.dr. Aleksander Šˆiftar v svoji strokovni knjigi Izbor in uporaba drevnine za javne nasade v poglavju Prezimna trdnost uvedene drevnine na straneh med 24 in 32.

Včasih se zgodi, da določenih viąšin cipres Smaragd zmanjka, za kar ne prevzemamo odgovornosti. V tem primeru je potrebno počakati, da zrastejo. Pri nas imamo samo lastno proizvodnjo. Sadike so VZGOJENE v loncih, zato jih lahko sadite kadarkoli. So zelo goste rasti in košate kot je značilno za te ciprese – ciprese Smaragd! 

Pokličite nas na GSM : (031) 585 848       Z klikom na zeljavid dobite informacijo kako pridete do nas…